MaanCyclus & MenstruatieCyclus

De cyclus van de Maan: Het groeien, tot een hoogtepunt komen, het afnemen en het nieuwe begin, speelt zich ook af in de baarmoeder van een vrouw. De verschillende fasen van de MenstruatieCyclus komen overeen met de verschillende Maanfasen. Hierdoor is de Maan en haar cyclus een belangrijk ijkpunt voor de MenstruatieCyclus.

 

De gemiddelde MenstruatieCyclus duurt 28 dagen. De MaanCyclus 29 á 30 dagen, dit verschilt per seizoen, wat weer te maken heeft met de positie van de Maan ten opzichte van de aarde.  Dit betekent dat de MenstruatieCyclus zich meestal langzaam door de MaanCyclus verplaatst. Een vrouw kan eerst een periode rond Volle Maan menstrueren, en een jaar later heeft de menstruatie zich naar de Nieuwe Maan verschoven.

 

De verschillende Manen per jaar in combinatie met de astrologische invloeden maakt iedere Maan uniek. Iedere maan heeft haar eigen thema. Door de invloed van de sterren en planeten is de invloed van de maan iedere keer weer anders.

 

Iedere menstruerende vrouw heeft haar eigen unieke MenstruatieCyclus. De lengte van deze cyclus en de heftigheid van de menstruatie is aan verschillende invloeden onderhevig zoals: De dans van haar hormonen, de hoeveelheid stress, (on)gezonde voeding, gewichtsverlies, medicijngebruik, gebruik van verslavende middelen en andere leefgewoonten.

Welke invloeden een rol spelen in de MenstruatieCyclus is afhankelijk van de mate waarin ze aanwezig zijn in het leven van de vrouw. Hiernaast oefent de Maan ook invloed uit op de MenstruatieCyclus. Hoe gezonder en natuurlijker het leven van de vrouw is, hoe meer haar MenstruatieCyclus synchroon zal lopen met de MaanCyclus.


Door bewust op de MaanCyclus af te stemmen kan de MenstruatieCyclus worden beïnvloed. De menstruatie kan korter, minder hevig en pijnloos worden. Door de eigen cyclus dagelijks bij te houden en in kaart te brengen, kan men in het dagelijks leven mee te bewegen met de emotionele stromingen en de hormonale golven van de eigen MenstruatieCyclus. In plaats van onderhevig te zijn aan stemmingswisselingen en dagen dat je niet lekker in je vel zit.

Aan het moment van menstrueren, en dus ook van ovuleren, ten opzichte van de Maanfase van dat moment, kan worden geduid met welke archetypische vrouwelijke kracht de vrouw op dat moment is verbonden. Door de cyclus van de Maan te volgen in combinatie met de eigen cyclus, maak je verbinding met de kracht van de Maan. 

 

Er zijn verschillende archetypische vrouwelijke krachten met de maanfasen verbonden. Waaronder de Maagd, de Moeder (Eva), de Wilde Vrouw en de Wijze Vrouw (Lillith).

 

Met een Witte MaanCyclus menstrueer je met nieuwe maan en belichaam je de energie van het Moeder/Eva-archetype.

Met een Roze MaanCyclus menstrueer je met eerste kwartier en belichaam je de energie van het archetype Maagd.

 

Met een Paarse MaanCyclus menstrueer je met het laatste kwartier en belichaam je de energie van het archetype van de Wilde Vrouw. Met een Rode MaanCyclus menstrueer je met Volle Maan en belichaam je de energie van het archetype van de Wijze Vrouw/Lilith.

 

Menstrueer niet tijdens deze maanfasen? Dan is de kans groot dat je in een fase van transitie bent. Dan ben je van archetype aan het wisselen. Dit is een periode van energetische transformatie en groei. 

 

Bij de meeste vrouwen beweegt hun menstruatiecyclus zich in de loop van de tijd langs deze verschillende cycli.

Ook als je niet (meer) menstrueert, en geen menstruatiecyclus hebt, dan is er nog steeds sprake van een vrouwelijke cyclus die je doorloopt en die je kunt afstemmen op de cyclus van de maan.

 

Met behulp van de MoonSisters Maan&Cyclus-journal stem je af op de verschillende krachten van de Maancyclus en jouw eigen Cycli.

 

Je richt jouw blik naar binnen, en gaat de cyclische golf, die door je lichaam gaat, leren voelen. Hierdoor krijg je inzicht in jouw cyclus van hormonen, die elke cyclus opnieuw jouw gemoedszijn beïnvloeden.