MoonSisters op Holistik: Samen in een vrouwencirkel verbinden met een oeroud krachtveld

Gabriella van der Linden woonde een Nieuwe MaanCirkel bij die gehoed werd door  Kyra van Zensaties en schreef hier een prachtig artikel over  op www.holistik.nl 

Vrouwencirkels zijn al eeuwenoud. Zo trokken vrouwen in sjamanistische gemeenschappen zich eens per maan(d) terug in de menstruatietent van het dorp. In Europa worden vrouwencirkels ook steeds populairder. Want samenkomen om uit te rusten, je te verbinden met je vrouwelijke kracht en wijsheid te delen met je ‘zusters’ is iets waar we bijna allemaal behoefte aan hebben. Dit is wat je van een vrouwencirkel kunt leren, zelfs zonder er zelf aan deel te nemen.

 

Vrouwencirkel: zo verbind je je samen met een oeroud krachtenveld

In de samenleving van tegenwoordig hebben vrouwen de neiging om zich te spiegelen aan mannen. Dit zie je terug in het bedrijfsleven, waar vrouwen het idee hebben zich te moeten gedragen als mannen. Alles om maar aan de top te komen. Mannelijke waarden zoals individualiteit, prestatie, rationaliteit en concurrentie worden in onze samenleving namelijk als belangrijker gezien dan de vrouwelijke kwaliteiten zoals een groepsgevoel, gevoelens, zorg en intuïtie. Deze scheve balans brengt verharding als gevolg.

 

Verbinding als krachtbron

Een dagelijkse confrontatie met deze mannelijke waarden is voor de meeste vrouwen eerder regel dan uitzondering. Het leven van de moderne vrouw is druk en veeleisend, met vaak een overvolle agenda. Ze moet verschillende rollen vervullen. Denk aan die van de partner, moeder, dochter, zus, vriendin en carrièrevrouw. Kies je er voor om alleen maar moeder te zijn? Dan is er een grote kans dat daar een oordeel op zit vanuit je omgeving. Ook zie je deze verharding terug in hoe vrouwen met elkaar omgaan. Vrouwen zijn zich (misschien wel door de hoge verwachtingen die aan hen gesteld worden) ‘sterk’ gaan houden en zijn zelfs met elkaar gaan concurreren. Terwijl van oudsher verbinding één van de grootste krachten van vrouwen is. Daarom is het tijd dat we de balans weer herstellen. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een vrouwencirkel. Tijdens zo’n cirkel leer je om je (weer) te verbinden met jouw diepe vrouwelijke kracht.

 

Vrouwencirkels van toen en nu

Al eeuwen komen vrouwen samen in cirkels om hun wijsheden te delen, elkaar te steunen en hun vrouwelijke kracht te verdiepen. Dit doen ze via rituelen, dans, verhalen, zang en meditatie. In sjamanistische gemeenschappen was de ‘menstruatietent’ (ook wel een rode tent genoemd) van origine de plek waar vrouwen zich tijdens hun menstruatie 3 dagen terugtrokken. Hier rustten ze uit, zorgden voor elkaar, vertelden elkaar verhalen en gaven hun geheimen over geboorte, sterven, geneeskrachtige kruiden en healing aan elkaar door. Maar dat niet alleen. Ook bespraken zij de samenleving. Vanuit hun vrouwelijke empathie, intuïtie en oog voor het grotere geheel konden zij aanvoelen hoe het met de stam ging en waar mogelijk het evenwicht verstoord dreigde te raken. Als ze na die 3 dagen uit de tent kwamen, deelden ze hun inzichten en adviezen met het stamhoofd. Hij passte zijn beleid erop aan om zo te verstoringen te herstellen. Op die manier werkten mannen en vrouwen constructief samen in het leiden en begeleiden van hun gemeenschap.

 

Overgangsrituelen

In de samenleving van nu is dit samenzijn onder vrouwen grotendeels verloren gegaan. Overgangsrituelen hebben we niet meer en oude wijsheden worden nog nauwelijks doorgegeven. Toch is er een opleving onder vrouwen: door ons veeleisende en drukke leven verlangen we steeds meer naar rust en verbinding. Je ziet dan ook dat vrouwencirkels weer nieuw leven wordt ingeblazen. Ze poppen overal op in verschillende vormen. Zo heb je rode tenten, maancirkels, creatieve cirkels en meditatiecirkels. In de kern zijn ze echter hetzelfde: het gezamenlijk creëren van een sacred space waar alle vrouwen zich veilig voelen.

 

Hoe werkt een moderne vrouwencirkel?

Ik heb zelf deelgenomen aan de Nieuwe Maancirkel van Kyra van Zensaties in haar studio. De avond begon om 18.00 uur en duurde tot 21.30 uur. Bij binnenkomst werd ik met open armen en een brede glimlach door Kyra ontvangen. Thee en soep stonden al klaar en iedereen had iets lekkers bij zich. In totaal waren we met een intiem groepje van 6 vrouwen. Ik voelde me meteen thuis. De ruimte was warm ingericht: kussentjes lagen in een kring klaar en in het midden stond een schaal met een brandende kaars, Godinnenkaarten en de verhalensteen die straks het middelpunt van de cirkel gaat vormen. Voordat we in de cirkel gingen zitten werden we gesmudged. Dit is een Indiaans reinigingsritueel om jezelf en anderen te zuiveren van negatieve energie. Gebruik hier wierook, salie of sandelwood voor.

 

Zet een Sacred Space neer

Tijdens het ‘openingsritueel’ trok iedere vrouw twee kaarten uit het MoonSisters-deck. Hier stonden taken op zoals ‘het aanroepen van moeder aarde’, ‘het aanroepen van Vader Kosmos’ en ‘spaceholder van het hart van de cirkel’. Dit om ervoor te zorgen dat iedere vrouw (laten we ze vanaf nu ‘sisters’ noemen) een gelijk aandeel heeft in het neerzetten van het energieveld; de sacred space. Daarna verbonden we ons met de krachten van de natuur (o.a de Vier Windrichtingen, alle voorouders, spirithelpers en krachtdieren) en ons zelf. Ook sloten we ons aan bij het oeroude krachtveld van vrouwenenergie en maancirkels die ons voor zijn gegaan. Heerlijk die verbinding! Om verder in onze baarmoeder te zakken, begeleidde Kyra ons in een bodyscan en visualisatie waarin we ons voorstelde dat ons bekkengebied bestond uit een warm bad met rozenblaadjes. Ze vertelde: ‘de baarmoeder is de prachtige plek van onze intuïtie en creatiekracht. Maar ook de plek waar we al onze pijnlijke emoties opslaan.’ Belangrijk dus om je hiermee te verbinden en regelmatig te voelen wat er leeft. In een vrouwencirkel is daar alle ruimte voor.

 

Het belangrijkste onderdeel: de deelronde

De kern van de vrouwencirkel vormt de deelronde. Als je er klaar voor bent, mocht je de verhalensteen uit het midden van de cirkel pakken. Deze prachtige steen droeg àlle verhalen van vrouwen die eerder hun verhaal hadden gedeeld bij zich. De vrouw met de steen kreeg tijd om te spreken of (naar wens) stil te zijn. De rest van de vrouwen luisterden aandachtig, zonder oordeel. Was de tijd om? Dan mocht je een wens uitspreken en eventueel een vraag stellen. Om je ronde af te sluiten pakte je een Godinnenkaart en stak je een kaarsje aan als symbool van jouw licht. Mijn wens was om meer in mijn kracht gaan staan en vanuit daar te creëren. Andere zussen deelden dat ze graag wilden leren meer hulp te ontvangen. Want ze hadden in het verleden alles zo vaak alleen gedaan. Er was veel herkenning in de ander. Blijkbaar gaat elke vrouw (en misschien wel ieder mens) door dezelfde levensprocessen. Het was mooi hoe Kyra kon aanvoelen wat de groep nodig had en daar het ‘programma’ op aanpaste. Tegen mij zei ze: ‘ik merk dat je verdriet binnenhoudt. Weet dat dit de plek is om het te laten gaan.’ Zo hield zij mij liefdevol vast zoals een moeder kan doen, terwijl ik de tranen over mijn wangen liet stromen. Ik mocht even op haar leunen en hoefde niet sterk te zijn. Wat was dat een opluchting! Dat dit er allemaal mag zijn voelt zo warm en liefdevol. Iets wat ik in mijn dagelijks leven toch vaak mis.

 

Sluitingsritueel

 

Na samen te hebben gehuild, gelachen en gedanst sloten we de cirkel af door elkaars handen vast te houden. We bedankten alle krachten die vanavond bij ons waren. Iedere sister deelde daarna nog een paar laatste woorden over het gevoel dat ze straks mee naar huis neemt. Ik was ontzettend dankbaar, vol liefde en voelde me weer in de flow. Het gevoel van verbinding dat de vrouwencirkel me gaf deed me bijna spacen. Ook nu twee weken later kan ik in gedachten terug naar het moment van veiligheid en geborgenheid dat ik deze avond zo sterk heb ervaren. Dan voel ik weer de liefdevolle support van mijn sisters om me heen in de cirkel. Kijk hier voor meer informatie over Kyra’s vrouwencirkels.