MoonSisters in Elsevier Weekblad

Even viel Luuk Ikink uit zijn rol. De beschaafde sidekick van RTL Boulevard kon vorige maand zijn ongeloof niet verbergen na een filmpje over Lieke van Lexmond. De presentatrice is tegenwoordig helemaal in de ban van de spiritualiteit en heeft met haar zus een Moon Calendar op de markt gebracht.

 

Een scheurkalender met tips die gebaseerd zouden zijn op inzicht in de magnetische kracht van de maan. Zo kun je volgens de Lexmondjes beter een voedend masker nemen bij Wassende maan en een detox bij Afnemende Maan. Lachend liet Ikink merken dit allemaal maar onzin te vinden. Maar het gaat wel om een modieus gedachtegoed. Tal van boeken verschijnen met titels als Leven met de maan. Hierin wordt uitgelegd dat de vruchtbaarheidscyclus van de vrouw gelijkloopt met de maancyclus en dat vrouwen er in hun doen en laten verstandig aan doen rekening te houden met de stand van de maan.

 

De maan is mainstream geworden, constateert Camile Smeets. Dat doet de beeldend kunstenaar uit Amsterdam deugd. Zij is de drijvende kracht achter MoonSisters, een community van vrouwen die zich verbonden voelen met de krachten van de natuur. Toch bewaart ze graag afstand tot de maan als hype, als totempaal van een Insta-spiritualiteit waaraan overdreven veel krachten worden toegedicht.

Smeets (38) benadert de maan vanuit haar kunstenaarschap. ‘Ik zie haar als mijn muze. En als een symbool van vrouwelijkheid. Ze is een hemellichaam dat zijn licht ontvangt van de zon, symbool van het mannelijke, en dit volgens een bepaalde cyclus reflecteert. En deze komt sterk overeen met die van een vrouw.’

 

Dat de maan nu hip en hot is, begrijpt Smeets wel. ‘In de consumptiemaatschappij raken mensen steeds meer vervreemd van zichzelf. Er is een gevoel van leegte, van onbehagen. Het vieren van de kracht van de maan biedt je de mogelijkheid het innerlijk kompas van je intuïtie te volgen.’

De MoonSisters komen samen in cirkels om volgens een oeroude traditie verbinding te zoeken met een collectief veld van vrouwenkracht. Na een ritueel openingsgebed krijgen ze volop de gelegenheid zich uit te spreken over wat hen bezighoudt. Er wordt dan aandachtig naar elkaar geluisterd, benadrukt Smeets. ‘Zonder over elkaar te oordelen. Dat is heel belangrijk. Wij moeten aan allerlei eisen voldoen. Bijvoorbeeld wat betreft ons uiterlijk. Er is een taboe op ouder worden. Daarom gaan vrouwen hun billen botoxen.

 

In de veilige bedding van een MaanCirkel kunnen ze zichzelf zijn. Het zijn emotionele bijeenkomsten. Maar daardoor tegelijkertijd processen van heling en persoonlijke groei.’ Smeets formuleert behoedzaam. Veel beweringen laat ze, op een aangenaam bescheiden wijze, vergezeld gaan van zinsneden als ‘volgens mij’, ‘althans in mijn optiek’ en ‘wie ben ik?’ Ze is ook niet heel streng in de maanleer. Als kunstenares en drukbezette moeder van drie jonge kinderen zijn haar ogen zeker niet permanent gericht op het hemellichaam dat haar inspireert.

Maar de symbolische betekenis van de maan acht de MoonSister van grote waarde.

 

‘De vrouw is, door de eeuwen heen, haar spiritualiteit ontnomen. Nu beleven we een tijd met de vrijheid, en ook de innerlijke noodzaak, om onze innerlijke wijsheid en authentieke vrouwelijke kracht terug te winnen.’